Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaEndüstrilerPaketleme EndüstrisiNesnelerin ve doluluk seviyelerinin güvenilir tespiti

Nesnelerin ve doluluk seviyelerinin güvenilir tespiti

Katı, sıvı veya tanecikli – kapasitif sensörler, malzemeleri ve şekilleri ne olursa olsun, çok sayıda farklı nesneyi temassız ve tepkimeye girmeden algılayabilir. Artık kapasitif yakınlık anahtarlarını da içeren optoelektronik ve endüktif anahtar portföyüyle Leuze electronic, kullanıcılara tek bir kaynaktan otomasyondaki neredeyse tüm tespit gereksinimleri için eksiksiz çözümler sunabilmektedir.

Kapasitif yakınlık anahtarları, şekilleri ne olursa olsun temassız bir şekilde farklı nesnelerin ve ortamların tespit edilmesini sağlar. Geniş kapasitif sensör yelpazesi, otomasyon sektöründeki kullanıcıların farklı tespit gereksinimlerini yansıtır. Örneğin, sıvıların doluluk seviyeleri haricinde, kaba malzemenin ortam ile doğrudan temas halindeyken ve hatta metalik olmayan bir konteyner duvarının içinden tespit edilmesi dahi mümkündür. Saf nesne konumlandırmasına ek olarak, diğer önemli uygulama alanları arasında malzeme akışı izleme, doluluk seviyesi izleme, taşma koruması ve sızıntı tespiti bulunur. Kapasitif sensörler ayrıca, plastik ağların kenarlarının izlenmesi ve kağıt yığınlarının taranması için özellikle uygundur. Sürücü kayışlarındaki ve taşıma bantlarındaki kopmaları kontrol etmek için kullanılırlar ve paketleme ve gıda endüstrisinde ve ahşap ve plastik işleme endüstrisinde görev sayımı için dönüştürücü işlevi görürler.

Çalışma prensibi fark yaratıyor

Kapasitif sensörlerin benzersiz özelliği: Bu yakınlık anahtarları, diğer ölçüm prensiplerinin artık çalışmadığı yerlerde güçlü yanlarını gösterirler. Bu güçlü yanlar özellikle yüksek hassasiyetlerini ve hem elektriksel olarak iletken hem de iletken olmayan nesneleri algılama yeteneklerini içerir. Teknik açıdan bakıldığında, kapasitif sensör, aktif olduğu bölgenin çevresinde elektriksel alandaki değişiklikleri tespit ederek çalışır. Anahtarlama yüzeyinin arkasındaki kondansatör plakası akım ile beslenirse, yaklaşan bir nesnenin neden olduğu kapasitans değişikliklerine tepki veren bir elektriksel alan oluşturulur. Bu şekilde, üretim ile ilgili bakış açısından ilginç olan ölçüm değişkenleri (doluluk seviyeleri veya mesafeler gibi) kontrol sistemine iletilebilir.

Şekil 1: Doluluk seviyesi ölçümü, taşma koruması ve sızıntı tespiti tipik uygulama alanlarıdır.

Kapasitif yakınlık anahtarları, aşınmasız olan temassız sensörlerdir. Bu, tespit işleminin kendisinin ürün üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösterir. Ayrıca, mekanik yükler olmadığından, sensörün ömür beklentisi, anahtarlama frekansından hiçbir şekilde etkilenmez. Kapasitif sensörler ayrıca elektromanyetik etkilerin yanı sıra havadaki parazitlere ve kirleticilere karşı da bağışıktır. Bu nedenle, diğer sensörlerin müdahaleye karşı hassas olabileceği kirlenmiş ve tozlu ortamlardaki uygulamalar için idealdir.

Kurulum durumu kullanılan sürümü belirler

Temel olarak, bir sensörün bir nesneyi algılayabilme kabiliyeti, öncelikle nesnenin boyutu, dielektrik sabiti ve aktif yüzeye olan mesafe ile belirlenir. Sıcaklık ile ilgili etkiler ve ölçüm nesnesinin hızı da bir rol oynar. Kurulum durumu genellikle uygulamaya bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle, Leuze electronic‘in kapasitif sensörleri, gömülü ve gömülü olmayan iki modelde mevcuttur. Doğrusal bir elektriksel alana sahip gömülü sensörler belli bir mesafeden tarama yapar ve gerektiğinde, 4mm kalınlığa kadar metalik olmayan bir bariyerden, örneğin; bileşenler, kartonlar, plastik bloklar veya kağıt yığınlarından da tarama yapabilir. Düşük bir dielektrik sabitine sahip olan katı maddeler, sıvılar ve granüller için bile uygundurlar. Bununla birlikte, küresel bir elektriksel alana sahip olan gömülü olmayan tasarımlar, baskın olarak temas sensörleri olarak kullanılır, yani aktif yüzeyleri taranacak nesneye doğrudan temas eder. Belirli bir noktaya kadar, aktif yüzeye yapışmış malzeme sensör performansını bozmaz. Gömülü olanlar gibi, gömülü olmayan tasarımlar da, örneğin kaba malzeme ve sıvıların tespit edilmesi için uygundur. Tek fark, gömülü olmayan sensörün tespit edilecek malzeme ile doğrudan temas kurabilmesidir. Kapasitif yakınlık anahtarları silindirik ve kübik formda mevcuttur. Silindirik tasarımlar, paketleme endüstrisinde bütünlük izleme ve sert ve kirli ortamlarda tespit için özellikle uygundur. Şekillerinden ötürü, kübik sensörler, örneğin konteynerlerin dışına takılabilir, böylece doluluk seviyelerinin veya sızıntıların güvenilir şekilde izlenmesi sağlanır.

Çok sayıda modeli bulunan kapasitif yakınlık anahtarları, Leuze electronic’in mevcut optoelektronik ve endüktif anahtar portföyünü genişletmektedir. Tek bir kaynaktan (eşleşen aksesuarlar dahil) otomasyondaki neredeyse tüm tespit gereksinimleri için kullanıcılara tam kapsamlı çözümler sunar. Bu, çeşitli türlerdeki kablolardan, montaj kelepçelerine ve hızlı değiştirme adaptörlerine kadar uzanır.

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar