Pazar, Temmuz 21, 2024
Ana SayfaUygulamaUygulama Raporu | Tecrübe, Gelenek ve Özveri

Uygulama Raporu | Tecrübe, Gelenek ve Özveri

Tecrübe, gelenek ve özveri – İsviçre’deki Romanshorn şehrinde faaliyet gösteren, 5 kardeşin işlettiği Bühler Bedachungen und Bauspenglerei (Çatı ve Tesisat) şirketinin 5 yıldızlı kalitesini ifade etmektedir. Aile şirketinin en büyük önceliği kalitedir. Bu durum, ortaklarını ve tedarikçilerini seçerken de geçerlidir. Bunlar arasında, tesisat işleri için güvenlik konsepti de dâhil olmak üzere kullanılan, yeni TP-150G-RH-UV-SL-1250-CP200-6.4-mp model ikili salıncak makinesini üreten İsviçreli Jorns AG ile insan ve makine için iş güvenliği sunan optik sensör üreticisi Leuze electronic bulunmaktadır.

Resim 1:Chäserrugg restoranının yanı sıra Lozan tiyatrosu, Wildhus teleferik istasyonu, Rapperswil Hayvanat Bahçesindeki fil evi ve olimpiyatlar için St. Moritz’deki tribün tavanı, Bühler Bedachungen und Bauspenglerei tarafından hayata geçirilen ünlü projelerden sadece birkaçıdır

İnsan ve makine için güvenlik

Resim 2:Güvenlik alan lazer tarayıcı RSL 430 ve basamak demiri ile ikili koruma

İnsan ve makine güvenliği sadece güvenlikle ilgili uluslararası standartlar tarafından talep edilmemektedir. İnsanı ve makineyi, tehlike oluşturabilecek proseslerden korumak 35 başlı bu işletme için pek tabii olması gerekendir. Eğitimli bina tesisatçısı Bruno Bühler şöyle ifade ediyor: “Jorns tarafından üretilen yeni hareketli sac büküm makinesi TwinMatic-Pro 150 örneğinde olduğu gibi, yeni bir makine işletime alındığında, bunun en son güvenlik teknolojilerine uygun olması gerekir”. Bruno Bühler, güvenlik konseptini seçerken, Lotzwil’de faaliyet gösteren ve makinenin üreticisi olan Jorns AG şirketinin danışmanlık uzmanlığına güvenmektedir. Jorns ise, diğer projelerde elde ettiği olumlu tecrübeleri nedeniyle, Leuze electronic tarafından sunulan ve makinenin ön tarafına girişi optik açıdan güvenceye alan RSL 430 güvenlik lazer alan tarayıcıyı tercih etmiştir. RSL 430, bükme küvetinin altında, ortada konumlandırılmaktadır ve bu şekilde sensörün radyan aralığı azami olarak kullanılabilmektedir. Bu sayede makinenin önünde bulunan alanın sadece tek bir sensörle korunması mümkün olmaktadır.

Tam otomatik iş prosesi
TwinMatic-Pro 150, yeni, tesisatçılık alanında kullanılan, yaklaşık 20 yıllık makinelerde tesisatçılık alanındaki benzer işlevleri yerine getiren, Jorns AG tarafından sunulan, hareketli sac bükme makinesine verilen isimdir. Yeni makine sayesinde, çeşitli türlerdeki ve kalınlıklardaki alüminyum, çinko, bakır ve çelik sacların tam otomatik proseste bükülmesi mümkün olmaktadır. Makineye, operatör tarafından sadece sacların yerleştirilmesi ve çıkışı sırasında elle müdahale edilmesi gerekmektedir. Operatör hareketli sac bükme makinesinden yaklaşık 80 cm uzaklaştıktan sonra, zeminde bulunan kırmızı işaretli hattı geçtiğinde ve bu şekilde makinenin tehlike bölgesine girdiğinde, hareketleri RSL 430 güvenlik lazer alan tarayıcı tarafından algılanır ve makine derhal durdurulur. Güvenlik denetimi çalışmadığında, bir basamak demiri biçimindeki “ikili taban” devreye girer. Bunun da operatör tarafından tetiklenmesi halinde, makineyi bir saniyeden bile kısa bir sürededurduran ACİL DURDURMA komut anahtarı devreye girer. Hareketli sac bükme makinesini genellikle kendisi kullanan tesisatçı Bruno Bühler: “Kullanmak zorunda kalmamamıza rağmen, ikili güvenlik ağına sahip olmak iyidir. RSL 430 güvenlik lazer alan tarayıcı güvenilir ve hatasız bir şekilde çalışmaktadır ve bu nedenle bizim için en ideal çözümdür”.

Resim 3:Tesisatçı ve makine operatörü Bruno Bühler kumanda panelinde

Yeni güvenlik lazer alan tarayıcının işlevselliği göz dolduruyor
2015 yılının sonunda pazara sunulan, yenilikçi özelliklere sahip RSL 400 güvenlik lazer alan tarayıcı sadece Bühler gibi son kullanıcıların değil, aynı zamanda 2016 yılında aralarında GIT Safety Award, Endüstri Ödülü ve Handling Award gibi ödüllerin de bulunduğu çok sayıda ödülle uzman jürinin de beğenisini kazanmıştır.
Güvenlik lazer alan tarayıcı şu şekilde çalışır: Dönen bir saptırma ünitesi üzerinden periyodik olarak ışık sinyalleri gönderir. Bunlar tüm yönlere doğru yayılarak, örneğin tehlike bölgesine giren bir kişi gibi engelleri algılar. Işık sinyallerinin bir kısmı güvenlik lazer alan tarayıcı tarafından tekrar alınır ve değerlendirilir. Sensör, ışık çalışma süresinden ve saptırma ünitesinin güncel açısından operatörün tam konumunu hesaplar. Kişi tespit edilen koruma alanının içerisinde bulunduğunda, güvenlik lazer alan tarayıcı, güvenlikle ilgili kapama işlevini devreye sokar. Jorns AG Kumanda Sistemi Yöneticisi Pascal Guyot: “Bu bizim durumumuzda makinenin ön uzun tarafında bulunan zeminde kırmızı bir boyayla işaretlenmiş güvenlik çizgisinin geçilmesiyle gerçekleşmektedir”. Bu durumda güvenlik anahtarlama çıkışları kapatılır. Gerekli güvenlik mesafesi, güvenlikle ilgili DIN EN 999 standardı uyarınca hesaplanır. Bu noktada yakınlaşma hızı ve zemin üzerindeki koruma alanının yüksekliği gibi faktörler de rol oynamaktadır. Buna ek olarak, makinenin durdurma süresi ve sisteme bağlı ölçüm hataları gibi ek uyarılar dikkate alınmalıdır.

Kuş bakışı denetim
Makinenin tüm çevresinin korunması, hareketli sac bükme makinesinin bükme küvetinin altına, ortalamasına tek bir güvenlik lazer alan tarayıcının konumlandırılması ile mümkün olmayacaktır. Bunun için yerleşime göre en az iki adet güvenlik sensörüne ihtiyaç olacaktır. Tek bir güvenlik lazer alan tarayıcı ile otomatik modda kesme işlemi sadece Jog modunda mümkün olacaktır. Aynı şekilde sacların yukarıdan aşağıya doğru bükülmesi esnasında makineden çok fazla sarkmaları halinde birçok sorunla karşılaşılabilir. Bühler bu nedenle, tehlike bölgesinin 80 cm derinliğe düşürülebilmesi için makine bölümünün yukarıdan denetlenmesine yönelik olarak ikinci bir RSL 430 güvenlik lazer alan tarayıcı kullanma kararı almıştır. İkinci tarayıcı

, demir bir zincirle tavana takılmıştır ve 70 milimetre çözünürlük ve 270° algılama aralığı ile 8,25 metrelik bir çalışma mesafesinde kullanılmaktadır.

Resim 4:  Güvenlik lazer alan tarayıcısı, denetimi kuş bakışı gerçekleştirirGüvenlik lazer alan tarayıcının konumu her zaman, bükme hattının denetlendiği sensöre göre belirlenir. Ayrıca kumanda panelinin bir nesne olarak algılanacağına ve bu nedenle otomatik işletim sırasında tehlike bölgesinin dışında bulunması gerektiğine dikkat edilmelidir. İsviçre Leuze electronic Saha Satış Müdürü Bojan Zmijanjac: “Kumanda panelinin bulunduğu bölüm denetimden hariç tutulsaydı, tehlike bölgesinde panelin gölgesinden dolayı kör noktalar oluşurdu. Aynı şekilde, kesinlikle güvenlik altına alınması gereken destekler arasında kalan ve makinenin arkasındaki kör noktalar da denetlenemeyecekti”.

Resim 5: İki güvenlik lazer alan tarayıcı ile makine bölümünün denetlenmesi

Göz dolduran, entegre güvenlik konsepti
Jorns, Bühler’e iki adet RSL 430 güvenlik lazer alan tarayıcısının konumlandırması ile uygulamada test edilmiş ve göz dolduran, makinenin tüm çevresi için entegre bir güvenlik konsepti tavsiye etmiştir. Fluringen’de bulunan Leuze electronic İsviçre şubesinin Şirket Müdürü Tobias Wüst, optik sensörler alanında üretici olan, yenilikçi liderin becerilerinin önemini vurgulamaktadır: “Güvenlik sensörlerinin çok sayıda üreticisi bulunmaktadır. Güvenmeye değer güvenlik lazer alan tarayıcılar, uzun yılların tecrübesiyle ortaya çıkmıştır. Leuze electronic, RSL 400 serisi güvenlik lazer alan tarayıcı ile bir geliştirme ortaya koyarak yüksek güvenilirlik ve performansı, kolay kullanımla bir araya getirmiştir”.

Jorns AG, İsviçre
Bükme makineleri, çift bükme makineleri, kompakt bölme tesisleri, oluk makineleri, ayrıca ince sac işlemesi için aksesuar makineleri üreticisi, İsviçre merkezli Jorns AG, özellikle tesisat, çatı ve hol alanında dünya çapında faaliyet gösteren bir aile şirketidir. Jorns AG 40 yılı aşkın tecrübeye sahiptir ve uygulamaya dönük sistemleri ve ince sac işlemesi için sunduğu hizmetleriyle müşterilerinin başarısını desteklemektedir. Uzun profillerin kesilme ve bükülme proses zincirleri sunduğu hizmetlerin odak noktasındadır.

Bühler – Bedachungen und Bauspenglerei AG, İsviçre

İsviçre’de Romanshorn şehrinde bulunan Bühler – Bedachungen und Bauspenglerei şirketi 1964 yılından bu yana çatı, tesisat, cephe, fotovoltaik, iskele ve mobil vinç alanlarında mükemmel ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Uzun süreli müşterileri, babadan miras kalan ve komple çözüm sağlayan “5 kardeşli işletmenin” yetkinlik, tecrübe ve geleneklerini, kişisel danışmanlığını ve özverisini çok değerli bulmaktadır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar