Pazartesi, Temmuz 22, 2024
Ana SayfaMakina EmniyetiZorlu ortamlarda daha çok emniyet

Zorlu ortamlarda daha çok emniyet

Teknoloji raporu

3D emniyet sistemleri, tehlikeli bölgelerin güvenilir şekilde izlenmesi için iyi bir seçenektir. Örneğin, kıvılcım, kir ve toz oluşan zorlu ortamlarda bile emniyetli alternatif sunarlar. Bu nedenle, önceki optik sensörlerin güvenilir olmadığı uygulamalar için de bir çözümdür.

Radar teknolojisine sahip 3D sistem

50 yılı aşkın bir süredir, bir yüksek‑teknoloji şirketi ve optik sensör alanında öncü olarak Leuze, piyasada defalarca yeni teknolojik dönüm noktalarını ve standartları belirlemiştir. Özellikle emniyet teknolojisi alanında, Leuze’nin optik emniyet bileşenleri, hizmetleri ve çözümleri çok çeşitli uygulamalar için kullanılabilir. Şimdi, LBK emniyet radar sistemi ile Leuze, ürün yelpazesine yeni, yenilikçi bir sensör sistemi ekledi. Bu sistem, emniyet teknolojisinde yeni olan bir çalışma prensibini uygular. Sonuç olarak, daha önce optik sensörler kullanılarak güvenilir şekilde çözülemeyen uygulamalar için de bir çözüm sunabilmektedir. Örneğin, kıvılcım, toz ve kir oluşan zorlu ortamlarda bile çalışır. Yeni 3D emniyet sisteminin üreticisi İtalya‑merkezli Inxpect S.p.A şirketidir. LBK, makinelere ve sistemlere yakın tehlike bölgelerini korur. Bunu yapmak adına uçak ya da gemileri bulmak için de kullanılan radar teknolojisini kullanır.

Radar dalgaları kullanarak nesne algılama

LBK sistemi 24 GHz frekans aralığında çalışır. Bu, elektromanyetik dalgaların ses dalgalarından çok daha kısa olduğu anlamına gelir. Işığın aksine, radar dalgaları metal‑olmayan nesnelere nüfuz edebilir. Entegre antenleri ile kompakt sensörler elektromanyetik dalgalar yayar. Dalgalar, nesnelerden geri yansır. Sensörler, bu yansımaları alır ve ardından değerlendirir. LBK radar sisteminin elektromanyetik dalgaları personel için tamamen zararsızdır.

LBK kullanılarak çözülen yeni uygulamalar

Sensörlerde radar‑frekanslı elektromanyetik dalgalarının özelliklerini kullanmak, optik sensörlerin şimdiye kadar güvenilmez olduğu uygulamalar için çözüm sunar. Toz, kaynak kıvılcımları ya da metal‑olmayan nesneler bile, sensör etkilenmeden içeri girer. Sonuç olarak, LBK sistemi özellikle zorlu ortamlardaki uygulamalar için uygundur. Örneğin ahşap ya da plastik işlemede. Bu tür uygulamalar, genellikle daha sonra havada asılı kalan büyük miktarda parçacık üretir. Ancak bu parçacıklar, LBK’nın kişileri güvenilir şekilde tespit etme ve koruma görevini yerine getirmesini engellemez. Radar dalgaları parçacıklara nüfuz etse bile, parçacıklar yine de dalgaların küçük bir bölümünü yansıtır. Bir kişi tarafından yansıtılan radar dalgalarının miktarı, odun yongaları veya nem tarafından yansıtılandan önemli derecede farklı olduğu için LBK, yansımanın bir kişiden mi yoksa metal‑ olmayan parçacıklardan mı geldiğini algılayabilir. Başka bir deyişle, kişi algılanırken havadaki parçacıklar algılanmaz. Bu yüzden LBK, tehlike bölgesinde kişi mevcutken güvenilir şekilde kapanır. LBK sensörü, radar dalgalarını üç‑boyutsal aralıkta yayar, böylece sadece yüzey alanı değil, aynı zamanda bu alanın hacmi de izlenmiş olur. Bu, LBK’nin tehlikeli alana giren ya da bu alanda bulunan kişileri, ayakta, diz çökmüş veya yatar durumda olmalarını dikkate almadan algılamasını sağlar.

İnsan hareketlerini algılama

LBK 3D radar sistemi, yalnızca emniyet teknolojisine yeni olan bir dalga boyu aralığında çalışmaz. Ayrıca, emniyet teknolojisinde de yeni bir çalışma prensibi olan FMCW’yi kullanır. FMCW, Frekans Modülasyonlu Sürekli Dalga anlamına gelir. Burada , iletim frekansı, tanımlanmış bant genişliği içinde değişir. Ana frekanstan başlayarak maksimum frekansa kadar sürekli artar ve sonra tekrar ana frekansa döner. Kişi bu sinyali yansıtırsa, alıcıya gecikmeli olarak ulaşır. Alma sinyalinin iletim sinyalinden çıkarılmasıyla fark frekansı üretilmiş olur. LBK sensörü ile kişi arasındaki mesafe sabit kalırsa, fark frekansı da değerini korur. Ancak, kişi hareket ederse, iletilen ve alınan sinyal arasındaki zaman gecikmesi değişir ve bu nedenle fark frekansı da değişir. Kişi ne kadar hızlı hareket ederse, fark frekansındaki değişiklik o kadar fazla olacaktır. Bu sayede, LBK sensörü kişinin hareket ettiği hızı belirleyebilmektedir.

Hareketlerin hassas tespiti

Bu yöntem aynı zamanda radar Doppler olarak da adlandırılır. Hareketlerin çok yüksek doğruluk derecesi ile belirlenmesini sağlar. Bu nedenle, LBK sensörü yalnızca hareket eden kişiyi değil, aynı zamanda hareketi son derece hafif olsa bile zaten hareketsiz duran kişiyi de algılar. Kişi hareketsiz duruyor olsa bile, asla tamamen hareketsiz değildir – her zaman hareket eder, örn. nabızları ya da kalp atışları vb. LBK sensörü bunu, tehlike bölgesindeki kişiyi statik bir nesneden, örn. palet veya malzeme konteynerinden, güvenilir şekilde ayırt etmek için kullanır. Kişinin hafif hareketleri, makinenin güvenilir bir kapatma‑sinyali oluşturması için yeterlidir. Sonuç olarak, LBK sistemi, yalnızca, kişi gerçekten tehlike bölgesinde mevcutsa çalışma prosesini kesintiye uğratır. Örneğin, tamamen statik, hareketsiz malzeme konteynerleri, çalışma prosesinin kesintiye uğramasına neden olmadan korunan alan içinde bırakılabilir. Bu şekilde, LBK sistemi gereksiz aksama sürelerini önler ve bu da sistemin kullanılabilirliğini ve maliyet‑etkinliğini artırır. Öte yandan makine, ancak tüm kişiler tehlike bölgesini terk ettiği zaman yeniden çalışmaya başlamasını sağlar ve bu yüzden güvenilir personel korumasına katkıda bulunur.

Kullanımda esnek, kurulumu kolay

LBK emniyet radar sistemi, zorlu ortamlarda kullanımının yanı sıra, öncelikle istenmeyen yeniden başlatmaların önlenmesi ve gizli alanların izlenmesi için de kullanılmaktadır. Kullanıcılar bunu kendi gereksinimlerine göre uyarlayabilir. Sistem, 6 adede kadar radar sensörünün bağlanabileceği kontrolörden oluşur. Sensörlerin konumlandırılması, ayarlanabilir çalışma aralığı ve seçilebilir açılış açısı, izlenen alanın tehlike bölgesine esnek şekilde uyarlanmasını sağlar. Bu, aynı zamanda basamaklar ya da tabanlar üzerindeki alanların güvenilir şekilde izlenmesini sağlar. Kullanıcı, kullanımı kolay konfigürasyon yazılımı ‑ile‑sistem parametrelerini tanımlayabilir. Müşteri isterse, sertifikalı Leuze emniyet uzmanları, konfigürasyon ve devreye alma işlemlerini gerçekleştirebilir.

Karakterler: yaklaşık, 6.787

Görseller

Şekil 1: LBK emniyet radar sistemi, zorlu ortamlarda güvenilir 3B alan izleme sağlar.

Şekil 2: LBK, statik ve dinamik nesneler arasında güvenilir ayrım yapar.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar