Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaMakina EmniyetiÇok kanallı taşıma sistemlerini daha etkili bir biçimde koruyun

Çok kanallı taşıma sistemlerini daha etkili bir biçimde koruyun

Teknoloji raporu

Susturma sensörlü birden fazla ışık bariyeri yerine tek bir emniyet çözümü: Çok kanallı taşıma sistemlerinde bu tür erişim koruması önemli ölçüde daha verimli, daha kompakt ve genellikle daha ekonomik bir alternatif sunar.

Risk faktörü olarak aktarım istasyonları malzeme kilitleri
Otomatik süreçler emniyetli olmalıdır: Üretim ve lojistik alanlarında bulunan kişiler ne olursa olsun tehlikeye atılmamalıdır. Aynı zamanda, emniyet çözümleri, mümkün olduğunca sorunsuz ve kesintisiz bir çalışma sağlamalı ve yalnızca minimum seviyede hizmet maliyetine yol açmalıdır. Leuze’nin Sensor People çalışanları, bu gereksinimleri karşılayan otomatikleştirilmiş ortamlarda kullanım için verimli emniyet çözümleri geliştirir. Leuze’nin emniyet çözümleri, diğer yerlere nazaran, aktarma istasyonlarında ve malzeme kilitlerinde güçlü yanlarını gösterir: Örnek olarak, lazer alan tarayıcılarla çalışan çok kanallı taşıma sistemleri için emniyet sistemi gösterilebilir.

Erişim koruması birkaç gereksinimi gidermelidir
Sistem, birçok lojistik ya da üretim alanında kullanılanlar gibi çok kanallı taşıma sistemleri için idealdir. Teknik açıdan, çok kanallı bir taşıma sistemi, yan yana konumlandırılmış birçok rulo konveyörden oluşur. Çapraz konveyör, paletleri rulo konveyörlere besler. Bu paletler, yer çekimi vasıtasıyla ayrı hatlar üzerinde transfer konumuna taşınır. Orada, çalışan paletleri forklift ya da yük kaldırma aracı kullanarak kaldırır. Gereksinim, kişilerin tehlike bölgesine erişmesini önlemek için çapraz konveyörün etrafındaki tehlike bölgesinin emniyete alınmasıdır. Alan koruması için, koruma cihazı sadece paletin çıktığı yolu serbest bırakmalıdır. Diğer temel gereksinimler: Tüm palet aktarım prosesi kesintisiz çalışmalıdır. Kurulum işi minimumda tutulmalı ve sistem kolay iyileştirilebilir olmalıdır.

Klasik yaklaşım: Işık bariyerleri ve susturma sensörleri
Bu gereksinimleri karşılamak için geleneksel emniyet konseptleri, ışık bariyerleri ve susturma sensörleri ile çalışır. Her bir rulo konveyör için ilgili rulo konveyörü koruyan ayrı bir ışık bariyeri gerekir. Susturma sensörleri, paletlerin girmesine veya çıkmasına izin vermek için kullanılır. Kişi korunan alana girerse, tehlike arz edecek hareketi hemen durdururlar – sensörler burada palet üzerindeki malzeme ile kişi arasında ayrım yapabilir. Örneğin, gerçek zaman kontrollü çapraz susturma kullanılıyorsa, hat başına iki sensör gereklidir. Sıralı susturma kullanılıyorsa, hat başına sırayla en fazla dört susturma sensörü bağlanır. Entegre susturma özelliğine sahip bu emniyet ışık bariyerlerinin avantajı, iki OSSD çıkışı aracılığıyla sistem kontrol birimine kolayca entegre edilebilmeleridir. Üstelik, kurulumu daha da kolaylaştıran önceden monte edilmiş susturma sensör setleri de bulunmaktadır.

Çok sayıda sensör sebebiyle yüksek maliyetler
Ancak, özellikle çok hatlı sistemlerde, bu geleneksel erişim koruma türünün dezavantajları da bulunmaktadır: Çok sayıda ayrı bileşen, kurulum ve servis için yüksek maliyetler demektir. Susturma sensörleri ayrıca ışık bariyerinden önce ve sonra alana ihtiyaç duyar. Susturma sensörü yanlışlıkla hareket ettirilir veya ret verirse, susturma işlemi artık tetiklenmez ve sensörün bir teknisyen tarafından yeniden ayarlanması gerekir. Ayrıca, EN 62046’ya göre, kişilerin varlığının algılanması için koruyucu ekipman uygulamalarında ışık bariyeri ile nakliye malzemesi arasındaki mesafe 200 milimetreden fazla olmamalıdır çünkü aksi takdirde kişi, nakliye malzemesinin yanında tehlike bölgesine girebilir. Sonuç olarak, her bir hat için susturma fonksiyonuna sahip bir emniyet ışık bariyeri sağlanacaktır.
Yenilikçi ve kompakt emniyet çözümleri
Alternatif olarak, Leuze çok daha kompakt şekilde uygulanabilen lazer alan tarayıcı teknolojisine dayalı yenilikçi çok kanallı koruma sunar. Çalışma prensibi: Rulo konveyörün üzerine iki adet emniyet lazer alan tarayıcı monte edilmiştir. Tüm hatların üzerinde dikey koruma alanı oluştururlar. Transfer mekiği paleti geçerse, bu, emniyet çözümünün kontrolüne bildirilir ve koruma alanına karşılık gelen noktada taşıma malzemesinin boyutunda bir pencere açılır. Palet geçer geçmez emniyet lazer alan tarayıcının koruma alanları başlangıç konumuna geri döner ve cam tekrar kapanır. Gerekirse, iki paletin (çift palet) aynı anda geçmesine izin vermek adına iki bitişik hat için bir pencere de açılabilir. Üstelik, kontrol biriminde farklı büyüklükteki pencereleri depolamak da mümkündür. Bunun için hangi paketin hangi konumdan geçtiği bilgisi yeterlidir. Çözüm

, Leuze’nin yenilikçi Akıllı Süreç Geçidi’ne dayanmaktadır – proses, ek susturma sensörleri kullanmadan kişilerin erişimini engeller.

On hat için sadece tek sistem
Özellikle çok sayıda rulo konveyöre sahip daha büyük sistemlerde bu, maliyet tasarrufu sağlar – birden fazla ışık bariyeri ve susturma sensörleri yerine iki emniyet lazer alan tarayıcılı sistem kullanılır. Diğer bileşenler sistem kontrolü ve emniyet programıdır. Sistemin kapsama alanı on hat ve dokuz metre genişliğe kadardır, böylece yerden tasarruf eden sistem tasarımı sağlanmış olur. Diğer bir avantaj, iki tarayıcının kişilerin hareket ettiği yerde değil, onların üzerinde yer alması nedeniyle parazite karşı yüksek koruması olmasıdır. Daha az bileşen, kontrol edilebilir miktarda servis çalışması anlamına da gelir: Yıllık denetimler, her bir hat için çok sayıda ayrı susturma ışık bariyeri için değil, yalnızca iki tarayıcı için gereklidir. Lazer alan tarayıcılar tarafından üretilen koruma alanları ölçeklenebilirdir. Sonuç olarak emniyet çözümü, verilen hat sayısına kolayca uyarlanabilir.

Baypasa karşı yüksek koruma
Böyle bir sistem, her şeyden önce optimum emniyet ile değerlendirilir: Çıkarma işlemi sırasında bile, tüm erişim alanını sürekli olarak izler. Yalnızca normatif olarak izin verilen boyutta bir pencere açılır ve böylece kişinin paketin yanına girmesi engellenir. EN ISO 13849-1 uyarınca performans düzeyi d ve IEC 61508 uyarınca emniyet düzeyi SIL 2 elde edilir. Diğer bir avantaj, baypasa karşı yüksek koruma seviyesidir. Çünkü daha üst düzey kontrolün gerekli kontrol sinyali, kurcalanmayı neredeyse imkansız hale getirir.

Daha az iş ve kolayca uyarlanabilir
Emniyet çözümleri önceden geliştirilmiştir ve sistemin ilgili düzenine özel olarak uygun hale getirilmiştir. Bu, zamandan ve paradan tasarruf sağlar ve yasal açıdan da optimum emniyeti garanti eder. Sistemi işleten şirket için pratiktir: Gerekirse, Leuze’nin emniyet uzmanları, ilk hedef/gerçek analizden aksesuarlar dahil donanım seçimine, konfigürasyona, devreye alma desteğine ve sistemin kabulüne kadar sorunsuz bir uygulama için tüm adımları gerçekleştirebilir. Emniyet çözümü, iki kanallı emniyet çıkışı aracılığıyla sistem kontrolünün emniyet devresine entegre edildiğinden, kolay uyarlama da kolaylıkla mümkündür.

Karakterler: yaklaşık, 7.188

Görseller

Resim 1: İki adet emniyet lazer alan tarayıcısı RSL 400 ile çok kanallı palet taşıma sistemlerinin erişim koruması.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar