İnovatif etkinlik, gerçekçi kültür ve güçlü bağlılık Almanya’nın Yukarı Palatina bölgesi merkezli WITRON’u oluşturan değerlerdir. Bugün WITRON, intralojistik alanında depolama ve sipariş toplama sistemlerini planlayan ve gerçekleştiren oldukça dinamik ve dünyadaki lider firmalardan birisidir. WITRON, müşterilerinin başarılarını artırmak adına onlar için çok daha iyi ve düşük maliyetli lojistik çözümleri geliştirmek için sürekli çalışmaktadır. Otomasyon ve depo lojistiğinin daha da iyileştirilmesi alanında; uygun, yetkin ve yenilikçi ortakların seçimi de WITRON için belirleyici bir rol oynamaktadır. WITRON, yalnızca kendi üretim ve depo lojistiğine değil, Leuze electronic’in yaratıcı çözümlerine de güvenmektedir. Şirket aynı zamanda müşterilerine optik sensör üreticisi Leuze electronic ile birlikte etkin güvenlik çözümleri de sunar. Bu, Leuze electronic tarafından geliştirilen ve taşınan malzemeyle erişim korumasının daha kompakt, daha basit ve daha güvenli bir şekilde tasarlanmasını sağlayan bir işlem olan “Akıllı İşlem Geçişi” (SPG) kullanımıyla ilgilidir.
Önce güvenlik
İnsan ve makine teknik bir ortamda buluştuğunda makine ve sistem parçalarını bir saniye içinde durdurmak mümkün olmalıdır. WITRON’da geliştirme ve kontrol teknolojisi alanlarında proje mühendisi olarak çalışan Stephan Schmid bu konuda şunları söylemektedir: “Sanayide, satışta ya da serviste olması fark etmeksizin, dünyadaki tüm müşterilerimizin lojistik merkezlerinde çalışan herkesin güvenliği bizim için korunması gereken en önemli varlıktır.” Yani gerekli tüm alanlar WITRON tarafından güvenlik cihazlarıyla ya da parmaklık ve çitlerle donatılmıştır. Böylece çalışma ortamları, kaza risklerini tamamen ortadan kaldırmak için uygulanabilir standartlara ve normlara uygun hale getirilmiştir.
Ancak, insan ve makinenin ağ tabanlı ve mekanize bir sistemde buluştuğu tüm alanları tamamıyla çit ya da parmaklıkla çevrelemek mümkün olmadığı için WITRON, güvenlik ışık perdeli konveyör hatları gibi çözümler üzerinde çalışıyor. Bu tür çözümler insanları ve ürünleri güvenilir bir şekilde ayırt etmelidir.
Klasik güvenlik çözümü
Özellikle intralojistikte ve otomotiv ve paketleme endüstrisinde etkilenmiş alanlar, optik güvenlik sensörleriyle korunmalıdır. Taşınan mallar koruma alanına yaklaşırken onları net bir şekilde belirlemek için ve malların tam zamanında geçişini sağlamak amacıyla köprüleme işlemi için geçmişte, sinyal yayan susturma sensörleriyle yapılan susturma işlemleri kullanılıyordu. Bu sensörler, güvenlik ışık perdelerine de monte edildi ve paletlerin ve taşıma malzemelerinin sürekli olarak içeri ve dışarı doğru hareket etmesini sağlandı. Ancak güvenlik ışık perdesinin önünde ve arkasında, çeyrek kısımlar her zaman biraz gergindir. Köprüleme sensörlerinin ek kullanımı çoğu zaman daha fazla alan gerektiriyordu, bu da sistem tasarımının daha az kompakt olmasını sağlamıştır. Bu sensörlerin ayrıca kurulum, ayarlama ve hizalamaları için montaj ve servis çalışmaları ilave bir iş doğurmuştur. Schmid, Bu “WITRON’un süreç güvenilirliğini, sistem kullanılabilirliğini ve kolay çalışmayı bir araya getiren bir çözüm aramasına yol açtı.” Şeklinde ifade etmiştir.
Susturma yeniden keşfedildi
Leuze electronic’in bu gereksinime yönelik henüz uygulanabilir bir cevabı yoktu, fakat halihazırda bir proje fikri vardı: MLC güvenlik ışık perdelerine dayanan “Akıllı Proses Geçişi”. Leuze electronic bu fikrini proje daha gelişim aşamasındayken ana müşterisi olan WITRON’a sundu. WITRON bu fikri çok mantıklı buldu ve bir sürü uygulama testiyle Leuze’nin yaratıcı gelişimine destek oldu. “Akıllı Süreç Geçişi” daha sonra WITRON’da ve WITRON tarafından, detaylı bir şekilde optimize edildiği Yukarı Palatina bölgesindeki Parkstein’da, şirketin genel merkezinde bulunan test şeritlerinde çeşitli hızlarda başarıyla uygulanmıştır.
Bunun üzerine Leuze electronic’in ana müşteri yöneticisi ve intralojistik uzmanı Josef Apfelbeck şunları söylemiştir: “İş güvenliği gerekliliklerini, yüksek süreç güvenilirliği ve sistem kullanılabilirliğiyle birleştiren akıllı bir çözüm üretildi”. Bu gerçekten etkileyici bir sonuç.” “Akıllı Proses Geçişi” sayesinde susturma işlemlerinin daha kolay, daha kompakt ve daha dengeli bir şekilde yürütülmesini sağlayan yeni bir süreç geliştirildi.MLC güvenlik ışık perdeleri temelinde geliştirilen SPG prensibiyle, sinyal yayan sensörlerden tamamen vazgeçmek mümkündür. Bu yüzden konveyör sistemler daha kompakt bir hale getirilebilir. Çalışma aşamasında sensörlerdeki yanlış hizalama veya hasar riski vebununla beraber bakım ve servis masrafları da ortadan kaldırılır. Bu yüzden güvenlik cihazının tam kullanılabilirliği artırılmış olup uygulamayla ilgili diğer riskler azaltılmıştır.
SPG sayesinde, ilk susturma sinyali işlem kontrolünden (PLC) gelirken, ikinci susturma sinyali koruyucu alanın kendisi tarafından üretilir. Akıllı Proses Geçişi, gerekli PLC kontrol sinyallerinin beklenen zaman aralığında elde edilebilmesi için kontrollü malzeme akışı gerektirir. Akıllı Proses Geçişine sahip MLC 530 güvenlik ışık perdesi, güvenlik amacıyla TÜV sertifikalıdır.
Standart bir kontrolle birlikte, intralojistikteki birçok uygulama için yeterli olan bir PL d performans seviyesi elde edilebilir. Bir güvenlik kontrolüyle PL e performans seviyesi de elde edilebilir.
Güven olmadan asla
Leuze electronic ve WITRON arasında 90’lı yılların başlarına dayanan bir müşteri tedarikçi ilişkisi vardır ve bu ilişki karşılıklı güven, saygı ve işbirliği üzerine kuruludur. Apfelbeck konuyla ilgili olarak gururla şu sözleri söylemiştir: “Uzun zamandır devam eden zorlu geliştirme çabaları, tartışmalar, güçlü bir ortak olarak gördüğümüz WITRON ile yürüttüğümüz ortak proje planlamaları, test konveyör hatlarının malzeme kilitleri üzerine yaptığımız test çalışmaları etkileyici bir sonuç doğurdu.” Schmid ise: “WITRON’un en göze çarpıcı özelliği güvenlik cihazlarının daha az çabayla sağlam olması ve yüksek kullanılabilirliğe sahip olmasıdır. Bu hem tesisteki ekiplerimiz hem de müşterilerimiz tarafından onaylanmıştır.”demiştir.2016’nın sonbaharından beri WITRON, Akıllı Proses Geçişini kullanmaktadır. Ayrıca sanayinin yanı sıra hem perakende sektörüyle ilgili hem de servisle ilgili dünya çapındaki projelerinde de standart bir çözüm olarak bu yeni teknolojiden faydalanmaktadır. WITRON’un güvenlik cihazı olarak SPG kullanarak tasarladığı sistemler Norveç ve ABD’nin yanı sıra Fransa’da da bulunabilir. Nihai müşterilere yönelik olarak Yukarı Palatina’daki fabrikada test edilen her şey gibi, güvenlik modülleri de WITRON tarafından Parkstein’daki test şeridinde test edilmiştir. Ayrıca WITRON, Leuze electronic’in WITRON’un yüksek raflı depolarındaki AMS ölçüm sensörleri ya da kodları tespit etmek için kullanılan BCL 300 barkod okuyucu gibi diğer sensör çözümlerinin yanı sıra kendi şirket içi eğitim amaçları için de “Akıllı Proses Geçişi”ni kullanır. WITRON’daki yüksek bölümler için depolama cihazlarına yeni eklenen bir cihaz, EtherCAT arayüzüne sahip Leuze DDLS 500 veri iletim fotoelektrik sensörüdür. Felsefemiz, hiçbir yeni bileşeni veya yeni teknolojiyi fabrikamızda kendimiz tam anlamıyla test etmeden müşteriye sunmamaktır. Bu nedenle sadece pratik testlerle kendini kanıtlamış müşterilerimize çözümler sunmaktayız. Schmid ise bu konuda: “Akıllı Proses Geçişi ayrıca birçok dayanıklılık testine de tabii tutulmuştur. Artık Akıllı Proses Geçişine her konuda güveniyoruz ve onu malzeme akışıyla birlikte projelerimizde standart bir çözüm olarak kullanıyoruz.”Şeklinde ifade etmiştir.
2019 GIT Security Award Adayı
Yeni SPG teknolojisine Akıllı Proses Geçişinin mucidi olarak yalnızca Leuze değil WITRON da sonuna kadar güvenmektedir. BHE
, TÜV, VDMA, ZVEI, üreticiler ve kullanıcı temsilcilerinden oluşan uzman bir jüri 2019 GIT Security Award’ın ilk 10’u için “Akıllı Proses Geçişi”ne oy verdi. GIT Sicherheit, GIT Security ve messtech drives Automation ticaret dergilerinin okuyucuları ve bu dergilerin online toplulukları ödülün altın kazananı olarak sinyal yayan sensörlere duyulan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıran SPG susturma işlemini seçmiştir ve SPG, “2019 Sektörün En İyisi Ödülü”ne aday gösterilmiştir.
Akıllı Proses Geçişi – avantajlara kısa bir bakış
- Son derece kompakt ve ışık perdesinin önünde/arkasında susturma sensörleri için yer açmaya gerek olmadığı için yerden tasarruf sağlayan sistem tasarımı
- Güvenlik cihazının olağanüstü güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin yanı sıra düşük kurulum ve servis maliyetleri (susturma sensörlerinin kurulumu/ayarlanması/hizalanması gerekmez).
- Personel için kolay kullanım ve işletim.
- Yükler arasında büyük mesafeler olan boşluklar ve kesikli parçalar bile güvenilir bir şekilde taşınır.
WITRON
1971’de kurulan WITRON Logistik + Informatik GmbH (genel merkezi Parkstein, Bavyera’da bulunmaktadır) müşterileri için sürdürülebilir rekabet avantajları yaratan müşteriye özel lojistik ve malzeme akışı çözümleri planlar, uygular ve kullanır. WITRON, projelerinde belirleyici kilit unsur olarak şunları kullanmaktadır: lojistik planlama, bilgi ve kontrol teknolojisi, mekanik tasarım ve üretim, sistem hizmeti ve genel lojistik yüklenicisi olarak işlevsel sorumluluk. WITRON Group bünyesinde dünya çapında hemen hemen 3,100 çalışan vardır. 2017’deki yıllık satış geliri yaklaşık 515 milyon euroya ulaşmıştır. Diğer WITRON yan kuruluşları Rimpar (Almanya), Arlington Heights/Illinois (ABD), Toronto (Kanada), Venray (Hollanda), Stoke-on-Trent (Birleşik Krallık), Madrid (İspanya), Strazburg (Fransa), Sydney (Avusturalya) ve Singapur’da bulunmaktadır.