Pazartesi, Temmuz 22, 2024
Ana SayfaEndüstrilerİntralojistik EndüstrisiUygulama Raporu | Lojistik Bizim İçin Rekabet Faktörüdür

Uygulama Raporu | Lojistik Bizim İçin Rekabet Faktörüdür

Üretimin ve lojistiğin “Campus Criesbach”daki yeni fabrikasına taşınmasıyla Ingelfingenli sistem üreticisi Bürkert Fluid Control Systems, iş akışlarındaki otomasyon derecesini hissedilebilir oranda arttırmıştır. İntralojistik için planlanan ve yeniden kurgulanan projeler için lider şirket olarak SITLog, projelerinde çeşitli Leuze sensörlerini kullanmaktadır.

Geleceğe dönük bir karardı ve Almanya fabrikası için bir güven göstergesidir: Bürkert Fluid Control Systems şirketi, 2016 yılının sonunda Ingelfingen şirket merkezine çok uzak olmayan Campus Criesbach’da yeni bir fabrika tesisi kurdu ve işletime aldı. Yeni inşaatın sıvı ve gazları için ölçüm, kumanda ve ayarlama sistemleri üreticisi toplam 30 milyon Euro yatırım yaptı. Fabrika Tesisi Müdürü Marc Steffen Dahlheimer, “En büyük hedefimiz, rekabet pozisyonumuzu geleceğe dönük bir şekilde güçlendirmek için montaj sürelerinin kısaltılmasıydı” diyor. “Bu nedenle, montajın sağlanması için branşa yönelik lojistik iş akışlarında otomasyon oranını ciddi ölçüde arttırmaya ve aynı zamanda üretimdeki esnekliği devam ettirmeye karar verdik.” Bu noktada çeşitliliğe hakim olabilmek günlük işleyişteki en büyük zorluklardan bir tanesidir. Çünkü Bürkert, kısmen yüksek oranda özgün konfigürasyonlara sahip müşteriler için ilk etapta komple çözümler üretmektedir. Bunun için çok sayıda farklı parça temin edilmelidir ve bunlar verimli bir şekilde montaj hattına getirilmelidir. Siparişe özgü bu üretim için otomatikleşmiş lojistik çok büyük bir avantajdır. İntralojistik genel şirketi SITLog kendi inisiyatifi altında tesisin kontrol teknolojisini ve görselleştirmesini devraldı.

Resim 1 : AKL’den boş konteynerler tam otomatik olarak konsinye çalışma yerlerine gönderilir, buradan ürünlerle doldurulur ve tam otomatik olarak gönderim yoluna aktarılır.

SITLog Proje Müdürü Christian Hausner, “İlave satın alımlar üzerinden otomatik küçük parça deposu (AKL) için çelik konstrüksiyon, yüksek raflı depolama cihazının mekaniği ve AKL bölgeleri için konveyör sistemi, yangın koruma kapıları, platformlar, manuel palet depoları veya çalışma masalarının münferit çalışma istasyonlarına teslimatını gerçekleştirdik” şeklinde açıklıyor. Bu noktadaki en büyük zorluk, Bürkert tarafından halihazırda kullanılan farklı tiplerdeki depo ve konveyör kaplarının yönetimiydi. Hausner, “Projede kontrol ve BT gibi ana yetkinliklerimize konsantre oluyoruz, diğer bileşenleri kısmen uzun yıllara dayanan ortaklarımızdan temin ediyoruz” diyor. “Bu şekilde müşterilerimiz için kolayca en iyi hizmeti verebiliyoruz.”

Otomatik küçük parça deposu, tesisin kalbidir

Bu bütünleşik kullanım imkanı Bürkert’i de etkilemiştir. Dahlheimer: “Kararımızı SITLog olarak belirledik, çünkü ayar noktalarındaki adet ve tasarımlar gibi teknik gereksinimleri veya konveyör sistemi üzerinden bağlantıları en iyi bu şekilde sağlayabiliyorduk” diyor. “Ayrıca hizmet verdikleri branşlarda çok özel bilgi birikimine sahip harici ortaklarla birlikte çalışarak, tüm alanlarda en bizim için uygun bir çözümü hayata geçirebildik.” Hiçbir Bürkert müşterisi lojistik hizmeti için değil, ürünlerin ve servis hizmetinin kalitesi için ödeme yapmak ister. Hızlı, hatasız teslimat günümüzde önkoşuldur ve ana program içerisindeki ürünler için garanti edilen standart teslimat süresi dünya çapında beş gündür. Dahlheimer, “İşleyen, verimli bir branşa yönelik lojistik olmaksızın bunu sağlamamız mümkün olmazdı ve ayrıca ürünlerimiz müşterilerimiz için çok pahalı olurdu” diyor. “Bu nedenle lojistiği önemli bir rekabet avantajı olarak görmekteyiz.” Bürkert tarafından sunulan yeni , tam otomatik konteyner deposunun kapasitesi, güncel üç geçitteki iki kat daha derin depolarda 27.000 raf noktasıyla hizmet vermektedir. 600 x 400 milimetre veya 465 x 315 milimetre ebatlara sahip olan veya 20 kilograma kadar kullanım yükü sunan iki farklı konteyner boyutu kullanılabilmektedir.

Resim2: Bürkert tarafından sunulan tam otomatik konteyner deposunun kapasitesi, güncel üç geçitteki iki kat daha derin depolarda 27.000 raf noktasıyla hizmet vermektedir

Toplamda dört konsinye çalışma yerinde çoklu sipariş toplama (Multi-Order-Picks) gerçekleştirilebilmekte, yani çok sayıda, paralel siparişler için aynı parçaların konsinyesi sağlanabilmektedir ve bu da sert mücadelelerin yaşandığı rekabette çok önemli bir zaman avantajını da beraberinde getirmektedir. Buna ek olarak ürün bağlantısı için iki adet besleme hattı, on iki adet ilk ambalajlama çalışma yeri ve üç adet ürün çıkış hattı bulunmaktadır. Sevk performansı AKL içerisinde saatte 285 çift döngü halinde gerçekleştirilmekte olup, bu sayı konsinye ve üretimde ise saatte 400 konteyner, ilk paketlemede ve boş konteyner geri dönüşünde saatte 600 konteynere kadar ulaşmaktadır

Kobiler için orta sınıf çözümler

Kusursuz bir malzeme akışı için önemli görevler optik elektronik ürünler için ortaya çıkmaktadır. İlk depolama alanlarına ve konsinye bölümlerine sahip yüksek raflı depoda kullanılmak üzere Leuze electronic BCL 348i, AMS 348i ve DDLS 500i ürün çözümleri sunulmaktadır. Entegre Profinet arayüzlü BCL 348i sabit barkod okuyucu, AMS 348i optik uzaklık ölçüm sistemi ile birlikte bu projedeki çok karmaşık siparişlerin yükünü taşımaktadır. Barkod okuyucu, konteynerin ve içeriğinin barkod tanımlamasını sağlar, AMS lazer konumlandırma sistemi ise yüksek raflı depolama cihazının konumlandırılmasını mümkün kılar.

Resim 3: Branşa yönelik lojistikte montaj prosesi Bürkert’te tam otomatik olarak parçalarla sağlanmaktadır.

DDLS 500i, konumdan bağımsız uzaktan teşhis için entegre internet sunucusunu barındıran dünya çapındaki ilk optik veri aktarımlı fotoelektrik sensörüdür. Konveyör sistemlerindeki yüksek raflı depolama cihazları, gezer köprü vinçleri ya da kaydırma arabaları gibi hareketli tesis parçalarına ait endüstriyel ağ verilerinin kablosuz ve parazit etkisi olmadan daha uzun mesafelerden de aktarımını mümkün hale getirir. Veri aktarımı fotoelektrik sensörü, örneğin Bürkert tarafından kullanılan Profinet gibi Ethernet bazlı tüm veri protokollerinin optik veri aktarımına yönelik kullanılır ve saniyede 100 Mbit’e kadar hızlarda gerçek zamanlı veri aktarma hızlarına ulaşır. Leuze electronic kilit müşteri yöneticisi Josef Apfelbeck, “Bu projeyle bir depo otomasyonunun orta ölçekli bir şirket için bile mantıklı olduğu anlaşılmıştır” diyor. “Her zaman yalnızca on binlerce ürünlük bir ürün yelpazesinin bulunduğu, yüksek hacimli uygulamaların kullanılmasına gerek yoktur.” Bu noktada katılımcı olan Bürkert, SITLog ve Leuze proje ortaklarının tümünün orta ölçekli ve hatta sahibi tarafından yönetilen şirketler olması dezavantaj değildir. Apfelbeck, “Bu durum aklımıza takılan bazı noktaların karşılıklı olarak çözülmesinde çok büyük bir avantajdır ve projenin başarısında bunun katkısı büyüktür” diyor.

Resim 4:  İlk depolama alanlarına ve konsinye bölümlerine sahip yüksek raflı depoda kullanılmak üzere Leuze BCL 348i, AMS 348i ve DDLS 500 ürün çözümleri sunulmaktadır.

Bürkert’in ara bilançosu iyi gelir

Bugüne kadar ulaşılanlardan Bürkert çok memnun. Dahlheimer: “Müşterilerimiz ürünleri her zaman daha sık ve buna karşın daha küçük miktarlarda sipariş ediyor” diyor. “Şu anda kullanılan çözümlerle teslimat sürelerimizi oldukça kısalttık ve müşterilerimiz için daha kısa teslimat süreleri elde ettik.” Özellikle, işletime devam ederken yeni fabrikamıza taşınmamız ve teslimat kalitelerimizde büyük bir aksama yaşamamamız, katılımcı lojistik ortağımızın hizmetinden de gurur duyabileceğimizi göstermiştir.

Katılımcı şirketler (Kastentexte)

Bürkert

Baden-Württemberg eyaleti Ingelfingen şehrindeki merkezinde faaliyet gösteren Bürkert Fluid Control Systems, sıvı ve gazlar için dünya çapında lider ölçüm, kumanda ve ayarlama sistemleri üreticisidir. Yaklaşık 1.600’ü Almanya’da olmak üzere dünya çapında 2.500’ü aşkın personeliyle 2015 yılında yaklaşık 436,5 Milyon Euro ciroya ulaşmıştır. Ürünleri ve sistemleri, biracılık teknolojisinden tutun laboratuvar ve tıp teknolojisine ve uzay teknolojisine kadar uzanan 300 farklı branşta kullanılmaktadır. Ürün yelpazesi kapsamında manyetik valfler, proses ve analiz valfleri, pnömatik aktörler ve sensörlerbulunmaktadır. Ingelfingen şehrindeki merkezine ek olarak Bürkert, Criesbach, Gerabronnve Öhringenayrıca Elsass’daki Triembach-au-Valbölgelerinde de faaliyet göstermektedir. Çin ve ABD’deki iki fabrika tesisinde ilk etapta ilgili yerel pazar için üretim yapılmaktadır. Dünya çapında şirket, bağımsız iştirakleriyle birlikte 36 ülkede temsil edilmektedir. Buna ek olarak Criesbach, Dresden, Menden (Sauerland), Charlotte, ABDveya Suzhou  Çin’de müşterilere yönelik çözümler geliştirmek için beş adet sistem noktasına sahiptir.

SITLog

Pfalz Altenstadt/Waldnaab merkezli SITLog Steuerungs- und Informationstechnologie für Logistik GmbH, kurulduğu 2000 yılından bu yana, münferit sistemler ve bileşenlerden anahtar teslim komple çözümlere kadar genel şirket altında sistem entegratörü olarak intralojistik alanında güçlendirme ve iyileştirme projelerinde faaliyet göstermektedir. Aile tarafından yönetilen şirketin ana faaliyet alanı, malzeme taşıma ve yüksek raflı depolama cihazları için kumanda teknolojisi, depo yönetim ve malzeme akış kontrolü, görselleştirme, emülasyon, servis ve bakımdır. SITLog, 16 yıldan fazla tecrübe ve hayata geçirilmiş 200’ün üzerinde lojistik tesisle faaliyet göstermektedir. Şu anda 100’e yakın personel şirket için çalışmaktadır. Yeni tesisler ve modernizasyon için intralojistik alanında faaliyet gösteren genel şirket olarak SITLog, çelik konstrüksiyon, tavan ve duvar, mekanik, kumanda teknolojisi ve yazılım gibi projeye özel tüm alanlarda tüm sorumluluğu üstlenmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar