Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaEndüstrilerRobotik Civata Paketleme ve Paletleme Hücresi

Robotik Civata Paketleme ve Paletleme Hücresi

Dem Robotik Otomasyon tarafından anahtar teslim devreye alınan robotik civata paketleme ve paletleme hücresidir. İki adet üretim hattının arasına konumlandırılan sistem; iki hattan gelen civata kutularının paketlenmesi ve paletlenmesi operasyonlarını gerçekleştirmektedir.

Üretim hatlarından gelen civata kutuları konveyörler vasıtası ile robotun erişim alanına getirilmektedir. Cıvata kutuları; konveyör hattı üzerinde altışarlı gruplar haline getirilerek paketlenecek forma sokulmaktadır.Konveyör hatlarında kutu yüzeylerinin değişken formlarda olma olasılığı sebebi nedeniyle algılamada HT46CI/4P-M12  cisimden yansımalı sensör kullanıldı. Sistemde; Dem Robotik Otomasyon teknik ekibi tarafından geliştirilen koli açma makinesi ve koli bantlama makinesi bulunmaktadır. Koli açma makinesi , robot ile entegre çalışmaktadır. Koli açma makinesi tarafından açılan kolilerin alt kulakları robot yardımı ile kapatılmaktadır. Alt kulak kapama işlemi yapılan kolinin içerisine yine robot tarafından iç kutu yerleştirilmektedir. Koli üst kulakları da otomatik olarak kapatıldıktan sonra koli, koli alt ve üst bantlama makinesine girmektedir. Açılmamış koli formlarını ve koli alt kulakları algılamada PRK3CL1.T3/4T-M8  lazer reflektörlü sensör ile 2 mm hassasiyet ile algılama algılama gerçekleştirildi. Alt ve üst bantlama işlemi aynı anda yapılan koli robot tarafından alınarak palet ya da sepet üzerine dizilmektedirSadece 3 metrekarelik bir alan içerisinde koli açma, koli alt kapama, koli dolum, koli üst kapama, koli alt üst bantlama işlemleri yapılmaktadır. İki hattan gelen iç kutuların paketlenmesi ve paletlenmesi için tasarlanan robotik çalışma hücresi ise sadece 22 metrekarelik bir alan kaplamaktadır. Sistemde büyük görevler üstlenen robotun hem 6’lı iç kutu grubunu hem de paketlenmiş kolileri taşıyabilmesi için özel olarak robot ataçmanı (gripper) tasarlanmıştır. Tasarlanan ataçmanda Dem Robotik Otomasyon tarafından geliştirilen elektromagnet sistemi bulunmaktadır. Oluşturulan güçlü manyetik alan sayesinde 30-35 kg ağırlığındaki koliler rahatlıkla taşınmaktadır. Elektromagnet sistemi, vakum sistemlerinden farklı olarak koli üzerindeki deformasyonlardan etkilenmemekte her koşulda ürünleri sağlıklı bir şekilde taşıyabilmektedir.Gripper sisteminde ODS10L1.8/LAK-M12 mesafe sensörü ile kolilere 1mm hassasiyetinde, koli üzerinde bulunan renkli karakter ya da bantlı yüzeylerden etkilenmeden, yüksek doğrulukta mesafe bilgilisi ile yaklaşım sağlandı.

 

Sistemede istenildiği durumda palet ya da sepet üzerine istif yapılabilmektedir ve reçete seçilmeksizin robot, istasyonlara palet ya da sepet bırakıldığını otomatik olarak algılamaktadır ve bu duruma göre kendi reçetesini oluşturmaktadır.Palet algılamada üstün performans gösteren , XL ışık spotlu palet ,şeffaf nesneleri tespitinde ve gerilmiş nesneleri algılamda önerilen Leuze RK46C.DXL3/4P-M12  palet sensörü kullanılmıştır. Otomasyon tarafından geliştirilen özel yazılım sayesinde istasyonlara bırakılan palet ya da sepet üzerinde kaç adet koli olduğunu, robotun istife nereden başlaması gerektiğini robot kendisi otomatik olarak algılamaktadır. Ayrıca robotta otomatik home fonksiyonu da bulunmaktadır.

 

Gün başında ya da sistem resetlendiğinde robot en son kaldığı konum bilgisini otomatik olarak hesaplayarak home pozisyona kendisi gidebilmektedir. Sistem güvenliği ise üst seviyededir. Sistemde , otomatik start/restartlı,metal gövde kategori 4 koruma sınıf özelliğinde Leuze MLC510R40-900 ışık bariyeri ile bölge geçiş güvenliği , iki adet Pizzato NS D4SE1DA2-F41 kapı switchi ve farklı bölgelerde toplam 3 adet acil butonu bulunmaktadır.Tüm güvenlik ekipmanları, 20 Input, 4 Output özelliğinde , arttırılabilir ve yedeklenebilir hafıza kartlı Leuze  MSI410-01 güvenlik plc sistemi tarafından kontrol edilmektedir.

Uygulamada Kullanılan Ürünler;

HT46CI/4P-M12

PRK3CL1.3T/4T-M8

RK46C.DXL3/4P-M12

ODS10L1.8/LAK-M12

MLC510R40-900

MLC500T40-900

MSI 410-01

NS D4SE1DA2-F41

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar