Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaEndüstrilerİntralojistik EndüstrisiTeknoloji Raporu | IPS 200i Uygulama

Teknoloji Raporu | IPS 200i Uygulama

Yüksek raflı depolar, farklı yükleme durumlarına, sıcaklığa bağlı genleşmeye veya üretim tekniği toleranslarına bağlı olarak sürekli hareket halindedir. Böyle ortamlarda, yüksek raflı depolama cihazının hatasız bir  raf konumlandırması sağlaması sensör sistemleri için zor bir görevdir. Buna ek olarak Endüstri 4.0 veya IIoT kapsamında kullanıcılar tarafından her geçen gün daha fazla teşhis imkanı ve sensör sistemi bakımının öngörülebilir olması beklenmektedir.Bunun için sensör teşhis ve parametreleme verilerinin sensör ile alışverişi gerçekleştirilmelidir.

Özel uygulamaya yönelik olarak tasarlanmış değerlendirme algoritmasıyla birlikte kamera bazlı konumlandırma sistemleri, bu performans özelliklerini bir araya getirmektedir ve bugüne kadar ikili sensörlerin kullanıldığı geleneksel çözümlere oranla daha hızlı ve daha modern bir şekilde hedefe taşımaktadır. Kullanıcılar tarafından, kamera ve değerlendirme ünitesinin kompakt bir sistem içerisine entegre edilmiş olan çözümler özellikle tercih edilmektedir. Özel bir bilgi birikimine sahip olmadan kolay bir şekilde devreye alınabilmekte ve kullanılabilmektedirler. Leuze electronic, IPS 200i ile yüksek raflı depolama cihazlarının hassas raf konumlandırması için en küçük kamera bazlı sensörü pazara sürmüştür. Bu sensör, kalitesi sayesinde yüksek raflı depolama cihazlarının bekleme sürelerini düşürmeye yardım eder ve bu şekilde durum izleme gereksinimlerini karşılayabilir.

IPS 200i ile Leuze electronic, yüksek raflı veya küçük parçalar için konteyner depolarda paletlerin raf hassas konumlandırması için, en küçük kamera bazlı konumlandırma sensörünü (Imaging Positioning Sensor) pazara sürmüştür. Bu kapsamda Leuze electronic, bugüne kadar kullanılan çok sayıda cisimden yansımalı sensörle ayaklı konumlandırma ve raf konumlandırma için akıllı bir alternatif sunmaktadır. Zorlu montaj, hizalama ve yeniden ayarlama çalışmalarına gerek kalmadan zamandan tasarruf. Yeni   sistemiile IPS 200i, sensör veya raftaki değişiklikler hakkında bilgilendirme yapar ve kullanıcıya kısa sürede çalışma sırasında oluşabilecek arızaları tespit eder ve öngörülebilir bakım uygulama imkanı sunar; bu özellik örneğin herhangi bir pozisyonda oluşan kirlenme veya üzerinde asılı kalan folyo gibi durumları tespit etme konusunda katkı sağlar. Tehlike altında bulunan tesis alanlarının yerleri zamanında tespit edilebilir ve bu şekilde tesisin hatalı konumlandırma nedeniyle durdurulması engellenir. Aynı zamanda bu sistem, tesisin devre dışı kalma ihtimali gibi özelliklerin de belirlenmesini sağlar, bu sayede tehlike altındaki münferit tesis elemanları zamanında belirlenebilir. Bu bulgular ışığında, bakım süreleri önceden planlanabilir, devre dışı kalma süreleri asgariye düşürülür ve ekonomiklik arttırılır. Buna benzer bir yöntem, zaman ve maliyet yönünden bakıldığında çok cezbedicidir ve toplam sahip olma maliyeti açısından bakıldığında olumlu bir bilanço elde edilmesini sağlar. Entegre internet sunucusu sayesinde global erişim aracılığıyla dünya çapında tüm önemli verilere ulaşılabilir.

Hızlı devreye alma ve yüksek okuma performansı

IPS 200i, kolay ve hızlı bir devreye alma ve kullanım sunmaktadır. Bu sayede internet bazlı, çok dilli konfigürasyon aracı, kullanıcı yönlendirmeli sunucu ile devreye alma süresini minimum da tutar. Aynı zamanda IPS 200i, XML komutlarıyla da yapılandırılabilir veya bilgisayar bağlantısı olmadan sadece iki buton üzerinden devreye alınıp ve kullanılabilir. Yenilikçi geri bildirim LED’leri, doğrudan geri bildirim sağlar ve sensörün hizalanmasını bir otomobilin park edilmesi kadar kolay hale getirir. Otomobildeki sesli park sensörlerine benzer şekilde işaretçinin sensöre göre olan pozisyonu, yan taraflara yerleştirilmiş dört adet LED ile gösterilir. Bu kapsamda her yan LED, tek bir dörtte birlik kısma eşittir. İşaretçi dörtte birlik kısımların birinde bulunduğunda, ilgili LED yanar veya yanıp söner. İşaretçi merkezde (koordinatın başlangıç noktası) bulunuyor ise dört LED aynı anda yanar. Bunun ardından sensör en uygun şekilde konumlandırılmış olur. Buna ek olarak hizalama modunda işaretçinin mesafesinin yanıp sönme frekansı ile başlangıç koordinatları görsel olarak gösterilir.

Yüksek raflı depo içerisinde tek raf derinliğe sahip paletlerde konumlandırma

 

Yeni, yüksek alan derinliği açısından iyileştirilmiş sensör, sabit bir odaklanma konumuna sahiptir ve başarılı bir genel konumlandırma sonrasında, yüksek raflı depolama cihazının (RBG) X ya da Y yönünde optik hassas konumlandırması için kullanılır. Bir yüksek raflı depolama cihazına, bir rafa en iyi şekilde yanaşmak için düzeltme koordinatlarını aktarabilecek durumdadır. Somut olarak prosedür şu şekildedir: Akıllı sensör yuvarlak delikleri, ayrıca bir palet deposunun tek derinlikli sürgülerinde veya ayaklarında bulunan reflektörleri algılar ve paletlerin veya konteynerlerin nominal pozisyona göre X ve Y yönündeki pozisyon sapmalarını belirler. Konumlandırma sensörü gri değer olarak bir veya birden çok görüntü oluşturur. Sensör öncelikle, bu görüntü içerisinde tanımlanmış, yuvarlak işaret (delik/reflektör) arar. X/Y sapmasının çıktısı, nominal pozisyona göre milimetre cinsinde veya mevcut anahtarlama çıkışları üzerinden dörtte bir biçiminde gerçekleştirilir.

Farklı sıcaklık aralıklarında kullanılması mümkündür

66 x 43 x 44 milimetre boyutuna sahip IPS 200i, koruma sınıfı IP 65 ile endüstriyel tasarıma sahip olup, hem normal sıcaklık aralığında hem de opsiyonel olarak entegre edilebilir bir ısıtıcı ile -30 °C’ye kadar olan derin dondurucu aralıklarında kullanıma uygundur. Standart modelde Leuze electronic yeni cihazı bir plastik gövde kapağı ile sunmaktadır ve bu opsiyonel olarak bir cam gövde kapağı ile değiştirilebilir. Kompakt sensör, 3 taraflı montaj kabiliyeti sayesinde yüksek raflı depolama cihazına esnek bir şekilde sabitlenme imkanı sunar. Yüksek performanslı, ortam ışığından bağımsız,  LED aydınlatma (Light-Emitting Diode), konveyör ve depolama sistemleri dahilinde çok esnek kullanım imkanları sunmaktadır. Bu sayede hareketli nesneler için kısa aydınlatma süreleri oluşturulabilmektedir ve harici bir aydınlatmaya gerek duyulmaz. Aynı zamanda yüksek nesne hızlarının yüksek alan derinliğiyle birlikte kombinasyon halinde olması da  Leuze electronic’in yeni konumlandırma sensörünün esnekliğini destekler. Akıllı görüntü işleme algoritmaları sayesinde güvenilir bir konumlandırma ve yüksek verimli çalışma sağlanır. IPS 200i’nin FTP görüntü aktarım sistemi (File Transfer Protocol) sayesinde görüntülerin(hata görüntülerinin) eksiksiz bir şekilde belgelenmesi sağlanır.

IPS 200i okuma alanı

Mevcut ağ ortamına kolay entegrasyon

Akıllı Ethernet arabirimi (TCP/IP ya da UDP) sayesinde ve planlı PROFINET arabirimi ile hem müşterinin ağ ortamına doğrudan bir bağlantı kurulabilmekte hem de teşhis uzaktan kumanda üzerinden bulunduğu yerden bağımsız olarak sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Leuze electronic, Ident + Vision Ürün Müdürü Sven Abraham:

IPS 200i, sistemi sayesinde ilk kez bir RGB’nin devre dışı kalmasının olası sebebini önceden tespit etme imkanı sunmaktadır. Endüstri 4.0’ın en sık üzerinde durulan uygulama alanında belirtilen Tahmini Bakım yönünde atılmış büyük bir adım.” “Kamera bazlı bir sistem ile raf hassas konumlandırma, uzun vadeli olarak bakıldığında maliyet açısından kesin bir kazanç sunan, geleceğe dönük akıllı bir çözümdür.”

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar