Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaMakina EmniyetiGüvenlik ve Işık Perdeleriİş güvenliği | Makine tezgahları ve sistemleri nasıl güvenli ve verimli bir...

İş güvenliği | Makine tezgahları ve sistemleri nasıl güvenli ve verimli bir şekilde çalışır?

Bir süredir sensörler yalnızca süreç kontrolü için kullanılmamaktadır. Günümüzde sensörlerin başlıca görevlerinden birisi süreçleri birbirine bağlamaktır. Geniş İş Güvenliği ürün yelpazesiyle Leuze electronic insan ve makine arasındaki iş birliğini optimize eder: RSL 400 güvenlik lazer alan tarayıcısı gibi sensör ve kontrol sistemleri, makinelerin gerçekleştirdiği işlemlere akıllıca entegre edilebilir ve bu makineleri güvenilir bir şekilde koruyabilir. Aynı zamanda, süreçler verimli ve düşük maliyetli olarak yapılandırılmıştır.

İş parçalarını makineyle işleme

İşleme merkezlerinde çeşitli malzemelerin parçaları işlenir, dönüştürülür ve delinir. Kompleks işleme merkezlerinde iş parçalarının yüksek hassasiyet ile işlenmesi için ön koşul, her iş adımı için doğru aletin bulunmasını sağlamaktır. Aletin mevcut olup olmadığını kontrol etmeye ve onu tanımlamanın yanında, matkap veya frezenin kesici alet kırılması için izlenmesi gerekir. Endüktif sensörler ya da kamera tabanlı kod okuyucular, sıradaki iş adımı için doğru aletin monte edilip edilmediğini belirler. Çok küçük ışık noktaları sayesinde odaklanmış lazer fotoelektrik sensörler, en küçük matkapların ya da frezelerin bile sağlam olup olmadığını güvenilir bir şekilde kontrol edebilir.

İlginizi Çekebilir: AVGlerle Nasıl Emniyetli Bir Şekilde Çalışılır?

Artırılmış otomasyon seviyesi

Kısa bir süre içerisinde çok sayıda dönme ve kavrama hareketleri gerçekleştirebilen endüstriyel robotlar, genellikle makine tezgahlarının otomatik olarak yüklenmesi ve boşaltılması için kullanılır. Bu robotların hareket alanları geniş bir alana yayılmaya karşı güvenli bir şekilde korunmalıdır. Bir robot bir iş parçasını işlemeye almadan önce, doğru işlem adımının gerçekleştirildiğinden emin olmak için iş parçasının tam anlamıyla tanımlanması gerekmektedir. Bu işlem DCR 200i kamera tabanlı kod okuyucu kullanılarak yapılır. DCR 200i, Veri Matrisi kodlarını tespit etmek ve tanımlamak için kullanılan bir okuyucudur. Yüksek alan derinliği ve yüksek çözünürlüğün yanı sıra hızlı görüntüleyici ve yüksek performanslı entegre LED aydınlatma, hızlı işlemlerde ve yüksek hızlı nesnelerde bile kod çözme işlemini güvenilir bir hale getirir.

Makinelerin ve sistemlerin güvenlik izlemesi

Leuze electronic’in RSL 400 gibi güvenlik lazer alan  tarayıcıları, makine ve sistemlerdeki alanların güvenlik izlemesi için kullanılmaktadır. Maksimum çalışma aralığı, güçlü operasyon ve kolay kullanım çok büyük önem taşımaktadır. Dört koruma alanının eş zamanlı olarak izlenmesi, çalışma alanının ayrılabileceği ve hızın güvenli bir şekilde düşürülebileceği anlamına gelir.

Şekil 1: RSL 400 – robot çalışma alanlarının güvenlik izlemesi

Gelecekte, takım tezgahlarının otomatik olarak yüklenmesi ve boşaltılmasının yanında önemli bir husus olarak otomatik üretim süreçleriyle birlikte birden fazla takım tezgahının birbirine bağlanması karşımıza çıkacaktır. Bu sadece malzeme akışını optimize eden depolama sistemlerini değil, aynı zamanda lineer kızaklar, palet taşıma sistemleri ve konveyör sistemleri gibi çok çeşitli taşıma ekipmanını da içerir ve bunların tümü otomasyon seviyesini önemli ölçüde arttırır. Büyük erişim noktalarının korunması için araçları ve insanları tespit etmek amacıyla koruma alanını dikey olarak hizalayan güvenlik lazer tarayıcıları kullanılır.

İlginizi Çekebilir: İnsan ve Makine Güvenliği

RSL 400 güvenlik lazer tarayıcıları bu tür uygulamalar için bir çözüm sunar. 8.25 metrelik geniş çalışma aralığı sayesinde büyük alanların izlenmesini sağlar.  İki paralel koruma alanı ve iki entegregüvenlikle ilgili anahtarlama çıkışıyla

, yalnızca bir adet RSL 400 güvenlik lazer alan tarayıcısı, iki istasyonu birbirinden bağımsız olarak da izleyebilir.

Şekil 2: Yalnızca bir adet güvenlik lazer tarayıcısı ile iki adet istasyonun komple korunması

Bir diğer seçenek, çok ışınlı güvenlik cihazlarının kullanılmasıyla gerçekleştirilen korumadır. Bu cihazlar, daha geniş bir çalışma aralığı sunar ve böylece 70 metreye kadar olan uzun mesafelerdeki erişim noktalarının güvenliğini sağlamak için etkili bir çözüm sunar. Hatta birden fazla ayna kolonlu çözümler de mümkündür. MLD 500 güvenlik ışık perdesi gibi akıllı ürünler zaman tasarruflu ve uygun maliyetli hizalama için entegre bir lazer hizalama yardımcısına sahiptir. Kablo bağlantısı ve mevcut durumu gösteren entegre gösterge ışıkları sayesinde, yapılan basit konfigürasyon uzun mesafelerde bile mümkündür.

İlgili gerekliliklere ve uygulamaya bağlı olarak çeşitli koruma seçenekleri mevcuttur. Geniş ürün yelpazesi iş güvenliğini sağlayacak olan en iyi çözümü seçmede ve aynı zamanda insan ve makine arasındaki iş birliğini optimize etmede yardımcı olur.

Otomatik Yönlendirmeli Araçlarla (AGV) Kurum İçi Lojistik

Boşlukta kendi kendine ve esnek bir şekilde hareket eden bir AGV, işlenmemiş parçaları robotun ve takım tezgahının çalışma alanına taşır. Üretim sürecinin tamamlanması sırasında işlenmiş iş parçaları tekrar toplanır. AGV’lerin taşıma yolu, kişileri ve nesneleri izleyen güvenlik sensörleriyle korunmalıdır. Burada üzerinde durulması gereken husus koruma alanlarının, hareket durumuna ve farklı yüklere sağlayacağı esnek adaptasyondur. Triangülasyon ilkesinin temel alındığı durumlarda bir AGV’ye iki farklı tarayıcı yerleştirilmelidir. Kontur navigasyonun tersine, koruma ve navigasyon için sadece bir tarayıcıya ihtiyaç vardır. Bu, navigasyonun korunması ve veri toplaması için tek bir güvenlik lazer alan tarayıcısı gerektiği anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle, tarayıcı aynı anda navigasyon için gerekli olan ölçüm verilerini de sunar. Buna ek olarak, ölçüm değerleri son derece yüksek bir açısal çözünürlük ve doğruluğa sahiptir. AGV’nin konumunu kesin olarak belirlemek için bu çok önemlidir.  RSL 400 güvenlik lazer tarayıcısı böyle bir birleşik çözüm sağlar.

Şekil 3: Bir cihazda güvenlik işlevi ve yüksek kaliteli ölçüm verisi çıkışı

Güvenlik lazer tarayıcısının çeşitli modelleri bulunmaktadır. Leuze electronic’in geniş ürün yelpazesi toplam dokuz işlevsel model içerir. Bu modellerden üçü AGV navigasyonu için veri çıkışına sahiptir. Tüm modeller, 3.0, 4.5, 6.25, ve 8.25 metre olmak üzere dört farklı çalışma aralığına sahiptir. Ayrıca, PROFIsafe/PROFINET arayüzlerine sahip modeller de mevcuttur.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar