Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaUygulamaUygulama Raporu | Kalite Başarının 1 Numaralı Anahtarıdır

Uygulama Raporu | Kalite Başarının 1 Numaralı Anahtarıdır

Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren süt ürünleri ve meyve suyu üreticisi Gropper, sadece kendi ürettiği ve şişelediği ürünlerle kalitesini sınırlı tutmamaktadır. Şirket, ortak ve tedarikçi seçiminde de yüksek kalite standartlarından ödün vermemektedir.
Gropper, tehlikeli süreçlerin güvenli bir şekilde denetlenmesi için Leuze electronic’e güvenmektedir. Optik sensör üreticisi bu bağlamda, öngörülen makine direktiflerinin gereksinimlerini karşılayan, ekonomik ve yer tasarrufu sunan güvenlik çözümleri sunmaktadır.

Ödün verilmeyen kalite

Gropper, mükemmel kalite anlayışını temsil etmekte ve bu sayede soğuk zincir ürünlerinde ve proseslerinde kaliteden ödün vermemektedir. Bunun sonucu olarak, bir taraftan gıda sektörünün hijyenik gereksinimlerini karşılayan yüksek standartlar ve sürekli kontroller ve diğer bir yandan da Gropper’ın kendisine koyduğu bu standartları, tedarikçilerini seçerken de uygulaması söz konusu olmaktadır. Bu noktada Gropper kaliteye ve uzun yıllara dayanan tecrübeye önem vermektedir. Bavyera Bissingen’deki Gropper Dolum ve Ambalaj Teknolojisi Proje MüdürüStefan Malechowsky: “Yüksek tesis kullanılabilirliği, yüksek esneklik ve bir sorun çıktığında kalite açısından iyi bir danışmanlık ve çözüm odaklı yaklaşım, kullanılan ürünlerin ve bileşenlerin kalitesine ek olarak ortaklarımızı seçerken kullandığımız en önemli kriterlerdir” diye belirtiyor.

Resim 1:Gropper, Bissingen fabrika tesisi

Çok çeşitli gereksinimlerde özgün çözümler

Gropper, Avrupa’da faaliyet gösteren çeşitli ticari şirketler üzerinden piyasaya sürülen süt ve sıkma meyve suyu ürünleri üretmektedir. Gropper

, buna ek olarak çok çeşitli tariflere göre süt, meyve suyu ve smoothie ürünlerin karışımlarını yapmaktadır ve Bissingen ve Stockach’da bulunan kendi fabrikalarında dolumlarını yapmaktadır. StefanMalechowsky: “Karışım ve dolum proseslerindeki gereksinimler ve tariflerin çeşitliliği, aynı zamanda ambalajlama, folyolama ve depolama için de geçerlidir” diyor. Farklı ürünler münferit katmanlardan Euro paletlere kadar tırlara yüklenene kadar ürünler altı dereceye soğutulmuş yüksek raflı depolarda ortalama 24 ila 28 saat arasında beklemektedir.

Resim 2: Tırlara yükleme, Bissingen fabrika tesisi

Dolumdan paletlemeye
Çok sayıda taşıma bandı taze doldurulmuş yoğurtları, pudingleri, karışımları ve smoothie ürünleri paletleme tesisi yönünde ilerletir. Ürünler, çok farklı biçimlere ve ebatlara sahiptir, münferit olarak plastik veya kâğıt kaplar ile küçük veya büyük şişelerde ambalajlanmıştır. Taşıma bantlarında kırmızı yanar. Leuze electronic sensörleri, konumlandırmaları ve münferit olarak geçen ürünlerin turlarını denetler. Münferit ürünleri gruplayan ve konuma getiren paletleyicide bu daha da tehlikeli bir işlemdir. Ezilme tehlikesi nedeniyle, burada çalışan personelin paletleyicinin tehlike oluşturabilecek hareketlerine karşı korunması için koruyucu çitlerle çevrilmiş olan toplam dört paletleyicinin her biri, ikişer adet Leuze güvenlik ışık bariyeri MLC ile emniyete alınmıştır. IDH Proje Müdürü Stefan Dicker, “Personel korumasının her zaman sağlanmış olması gerekmektedir. Buna karşın güvenlik teknolojisinin, üretim prosesini yavaşlatmayacak ve hatta hiç etkilemeyecek kadar ekonomik olması gerekir, yalnızca acil durumda iş akışını yarıda kesmeli ve bu şekilde tesisi durdurmalı” diye belirtiyor. Kendisi tesisi ayrıntısına kadar bilmektedir ve kısa zaman önce yeni Tosa 124 folyo sarıcıyı   işletime almıştır.

Resim 3: Paletleyicinin emniyete alınması

Paletlemeden palet emniyetine
Gropper, folyolama işleminde taşıma dâhil ileri ve geri dönüş için toplamda 30 saniyeye ihtiyaç duyan, İtalyan üreticisiyle aynı adı taşıyan Tosa 126 palet sarıcısıyla Stockach’daki ikinci fabrika tesisinde iyi tecrübeler kazanmıştır. Taze doldurulan ürünler çevredeki havadan daha soğuk oldukları için ve “terleme” yapabileceklerinden, Euro paletler komple sarılı değil, aksine isteğe bağlı olarak sadece en üst katmanı kısmen folyo ile kaplanmış veya tüm paletin çevresi rulo bant ile çevrelenmiş şekildedir. Bu şekilde palet üzerinde o ana dek dengesiz olan yükleme dengeli hale getirilebilmekte ve emniyete alınabilmekte olup, aynı zamanda ürünler “hava alabilmektedir”. Hedef, depolama emniyeti için mümkün olan en uygun maliyetin sağlanarak yüksek taşıma stabilitesinin elde edilmesidir. Tam otomatik bağlama tertibatı, paleti ürün ile bağlayarak paletin yüksek oranda stabiliteye ulaşmasını sağlar. Tüm Euro paletin yeniden paketlenmesi ancak ürünlerin yüksek raflı depodan çıkarılmadan kısa süre önceki ve kamyona yüklenmeden önceki ikinci adımda gerçekleştirilir.

Güvenlik teknolojisinde çifte sorun

Leuze electronic güvenlik ışık bariyerleri ile hem folyo sarıcının kendisi hem de bitişik olan ucu emniyete alınır. Bu uygulamanın özelliği, aslında öngörülen asgari giriş ve çıkışın, sarıcıdan önce ve sonra 2,20 m mevcut olmaması ve aksine sadece öngörülen yerin yarısında mevcut olmasıdır. Buna ek olarak, bağlantı içerisinde taşıma bandında hemen bir dönme hareketiyle emniyete alınması gerekir. Bu iki unsur, Gropper tarafından özellikle IDH’de kullanılan güvenlik teknolojisi ve güvenlik konseptinin özel gereksinimlerini ortaya koymaktadır. 14 mm çözünürlüğe sahip olan ve aynı zamanda makinenin hızının düşürüldüğü Leuze fotoelektrik sensörlerinin kullanılmasına ve taşıma bandının enlemesine olarak geçişinde gövdenin genişletilmesine karşın CE uygunluğu sağlanabilmektedir.

Leuze electronic, IDH ile birlikte aslında öngörülen asgari giriş ve çıkış için mevcut olmayan yer problemini esnek ve akıllı bir şekilde masaya yatırmıştır: Leuze electronic Teknik Satış Müdürü Frank Wüster, “Normalde dört adet gerektiren ancak sadece iki adet fotoelektrik sensörünün kullanıldığı az yer kaplayan susturma çözümü getirdik” şeklinde açıklıyor. Aynı zamanda taşıma bandının kesme hareketi için de verimli bir çözüm bulundu: Çift anahtarlama sistemine sahip PRK 46B serisi sensörlerle dönme hareketi denetimi gerçekleştirilir ve bu şekilde paletler kesintisiz olarak doğrudan soğutma depolarına yönlendirilebilir veya kamyonların hazır beklediği noktalara, doğrudan gönderim için taşınabilir.

Resim 5:46B serisi yardımıyla taşıma bandı dönme hareketinin emniyeti

Soğutma deposu ya da doğrudan gönderim yolunda

Altı derece yüksek raflı depo içerisine giriş yapmadan önce veya doğrudan gönderimden hemen önce Gropper için aşılması gereken başka bir engel daha vardı: Dolum ve soğutma deposu aynı mekân içerisinde bulunmuyordu. Yani, bir yerin aşılması gerekiyordu. Kısmen folyolanmış her bir palet için yaklaşık bir metre olan bu yükseklik farkının telafi edilmesi gerekmekteydi. Soğutma deposuna ya da doğrudan gönderime giriş yapılmadan hemen önce henüz yeni başka bir folyo sarıcı kuruldu. Bu sarıcı da Gropper için yüksek kullanılabilirlik ve esneklik sunmaktadır. Tüm palet üzerindeki gönderilecek ürünlerin sarılmasına ek olarak depolanan ürünlerin her yükseklikte ve değiştirilebilir genişlikte bantlanmaları ve kısmen sarılmaları mümkün olabilmektedir.

Resim 6: Soğutma deposuna girmeden önce yükseklik telafisi

Stefan Malechowsky için Leuze sensörlerinin kalitesi ve uzun ömrüne ek olarak özellikle somut olarak güvenlik teknolojisi uygulama gereksinimlerindeki esneklik ve akılcı çözümler önemlidir. “Bir problemin ortaya çıkması halinde ve tesisin durması halinde, Leuze electronic’e araba ile yaklaşık bir saatte ulaşmak ve hızlıca esnek bir yardım almak mümkün.” Leuze electronic müşterilerine Smart Sensor Business 4.0 ile ürünlerinin kolay bir şekilde kullanımına ek olarak, özellikle bir alanda derinlemesine bir pratik deneyim sunmaktadır: Akıllı müşteri hizmetleri, haftanın 7 günü ve günün 24 saati dünya çapında ulaşılabilirdir. Tesisini yerinde uzman bir şekilde işletime alan ve denetleyen IDH gibi güvenilir bir ortakla tüm proje katılımcıları için güvenilir çözümler sunulmaktadır.

Resim 7: Folyo sarıcı, Tosa 124

Gropper
Molkerei Gropper, 1929 yılında Donauwörth şehrinin Berg bölgesinde kurulmuştur. 1973 yılından bu yana şirketin merkezi Bissingen’de bulunmaktadır. Günümüzde şirket, ticari markaların lider Alman tedarikçileri arasındadır. Şirketin müşteri aralarında neredeyse Avrupa’daki tüm orta ölçekli ticaret firmaları bulunmaktadır. Şirketin ana faaliyetleri arasında ticari şirketlere yönelik üretimin yanı sıra, markalı ürünlere sahip şirketler için ilk paketleme ve Gropper markası ürünlerin üretilmesi de bulunmaktadır. Süt ürünlerindeki uzmanlığını, sütten, sütlü içeceklere, yoğurt, puding ve diğer tatlılara, sütlü kahveli içeceklerden soğuk sıkma meyve sularına ve smoothie içeceklere kadar ürün yelpazesiyle göstermektedir. Bissingen ve Stockach (Almanya) fabrikalarında Gropper bugün 720’nin üzerinde personeliyle faaliyet göstermektedir.

IDH – Industrieautomation Dirk Hähner

2001 yılında kurulan şirket, Netphen’de Industrieautomation Dirk Hähner (IDH) programlama ve servis işlerine yönelik hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet göstermeye başlamış ve henüz genç olan şirket geçmişi içerisinde tanınmış bir üretim işletmesi ve makine üreticisi olmayı başarmıştır. Kumanda ve anahtarlama tesisi mühendisliğinin yanı sıra entegre proje desteği, planlamadan montaja, kompleks endüstriyel tesislerin işletime alınmasına kadar IDH ana uzmanlık alanları arasındadır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popüler Yazılar

Son Yorumlananlar